Puterea deconectării asupra sănătății mentale

atlet terapie prin plutire beneficii

Dezvoltarea explozivă a tehnologiei și a telefoanelor inteligente a avut un impact remarcabil asupra vieții noastre de zi cu zi. Trăim într-un moment privilegiat ca prima generație expusă acestor tehnologii și a numeroaselor sale progrese din ultimul deceniu. Cu toate acestea, deși tehnologia ne-a permis să ne conectăm în moduri noi și mai expansive, aceasta a influențat incontestabil bunăstarea mentală. Negându-ne creierului perioade de inactivitate ce sunt importante pentru gândirea profundă, experimentăm o reducere a capacității de a menține concentrarea, precum și o durată de atenție scurtată. În plus, studiile au arătat că abilitățile noastre de gândire critică și analiză au scăzut odată cu creșterea utilizării tehnologiei.

Care este remediul? Dr. Justin Feinstein, Director Neuropsiholog Clinic la Centrul de Cercetare LIBR Clinică de Floating și Cercetare, a împărtășit recent rezultatele uimitoare ale terapiei prin plutire asupra sănătății mintale în TED Talk: The Amazing Thing That Happens When You Disconnect.

DEPENDENȚI DE SMARTPHONE-URI

Când oamenii își folosesc telefoanele, studiile arată o activitate redusă în cortexul cingulat anterior, care este asociat unei game largi de procese cognitive. De fapt, un studiu din 2020 realizat de Universitatea Heidelberg  arată că persoanele care își folosesc excesiv telefonul au un volum redus de substanță gri în anumite zone importante ale creierului. În medie, persoanele ating sau glisează telefonul de 2.617 ori pe zi și petrec aproape 8 ore pe zi în fața ecranelor – adică mai mult timp decât dorm! De multe ori smartphone-ul lor este ultimul lucru la care se uită majoritatea oamenilor înainte de a merge la culcare noaptea. Impactul tehnologiei asupra copiilor este chiar mai îngrijorător decât aceste statistici. Cel puțin 1 din 4 copii și adolescenți prezintă o utilizare problematică și excesivă a telefonului inteligent, punându-i pe aceștia la un mai mare risc de anxietate și depresie.

IMPACTUL TEHNOLOGIEI ASUPRA BUNĂSTĂRII

Din păcate, această utilizare sporită a tehnologiei are ca efect secundar și crearea unei zile de lucru de 24/7, care a crescut exponențial nivelul de stres. De fapt, 60% dintre oameni au împărtășit faptul că un city brake sau o vacanță tradițională nu le mai ameliorează stresul, mulți recunoscând că verifică e-mailurile și primesc apeluri de mai multe ori pe zi. Organizația Mondială a Sănătății tocmai a adăugat „Burnout” la clasificarea sa internațională a bolilor. În general, utilizarea sporită a dispozitivelor inteligente a avut un impact negativ asupra fericirii și bunăstării.

AVANTAJELE DECONECTĂRII

Un studiu de psihologie socială din 2014  a constatat că participanților nu le-a plăcut să petreacă singuri 6 până la 15 minute într-o cameră singuri, fără să facă altceva decât să gândească. De fapt, mulți au preferat să își administreze mici electroșocuri în loc să fie lăsați singuri să nu facă nimic, studiul concluzionând că majoritatea oamenilor preferă să facă ceva mai degrabă decât să facă nimic, chiar dacă acel ceva este negativ.

Dr. Feinstein efectuează în prezent un studiu de cercetare cu privire la efectele terapiei prin plutire asupra sănătății mintale. Laboratorul său investighează efectele REST (Restricted Environmental Stimulation Technique – Floating) atât asupra corpului, cât și a creierului, explorând în același timp potențialul ei ca tratament pentru promovarea sănătății mintale și a vindecării la pacienții care suferă de anxietate și tulburări legate de stres.

Terapia prin plutire oferă un mediu senzorial redus, fără gravitație, restricționând sursele externe de distragere a atenției. Fiecare bazin de plutire este umplut cu 500 kilograme de săruri Epsom și 800 litri de apă ce creează o soluție cu salinitate foarte ridicată, permițând plutirea fără efort. Apa din bazine este perfect încălzită la temperatura corpului și oferă o senzație de lipsă a greutății, promovând beneficii psihologice și un sentiment de pace interioară. În timpul terapiei prin plutire, creierul începe să producă unde cerebrale theta, asociate cu somnul profund și visarea. Acest lucru permite o creștere naturală a dopaminei și a altor neurotransmițători, ceea ce creează sentimente de euforie care ajută la relaxarea mentală. O oră de gravitație zero și distrageri zero scade producția de cortizol, un hormon al stresului, făcându-i pe practicienii săi să se simtă înviorați, senini și cu un profund sentiment de calm.

Rezultatele la care a ajuns dr. Feinstein nu numai că au arătat că terapia prin plutire a avut un impact profund asupra stresului și anxietății, dar a constatat, de asemenea, că plutirea a scăzut tensiunea arterială a subiecților săi – deschizând astfel ușa terapiei prin plutire pentru a fi utilizată în tratarea unei serii impresionante de boli psihice și fizice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *