Meditația pentru începători. Este bazinul de plutire o scurtătura pentru meditație?

Am parcurs un drum lung în societatea vestică în ultimul deceniu, de la a vedea meditația ca pe o activitate de nișă pe care cei mai mulți oameni o credeau că „nu este pentru ei”, până la căutarea pe scară largă a modalităților de a o încorpora în viața noastră de zi cu zi. Aplicațiile de meditație, cursurile de yoga și meditație sunt acum ceva obișnuit pentru mulți dintre noi.

Dacă ești recent ajuns în lumea meditației, totuși, este ușor să ai așteptări mari și să găsești totul, ei bine, puțin descurajant.

Probabil vrei să obții acel sentiment de calm și împământare și auzi ce plăcut este să te simți mai echilibrat și să ai puțină distanță față de emoțiile tale… dar să stai cu picioarele încrucișate într-o liniște totală timp de 10, chiar și 5 minute poate fi absurd de dificil de făcut.

Calitățile meditative ale plutirii sunt cunoscute și apreciate de cei care plutesc în mod regulat și pot fi, de asemenea, un stimulent pentru începătorii în meditație să încerce terapia prin plutire pentru prima dată, pentru o potențială scurtătură către meditație.

Cum te ajută privarea senzorială să intri într-o stare meditativă

Terapia prin plutire, cunoscută sub numele de REST (Restructed Environmental Stimuli Technique), reduce stimularea sistemului nervos prin plutirea într-un bazin cu apă saturată cu săruri Epsom.

Întreaga experiență este calibrată pentru a minimiza orice stimulare externă. Vizual, auditiv, termic, gravitațional – toate formele de stimulare din lumea exterioară sunt reduse pașnic în bazin.

Un bazin de plutire (aka bazin de privare senzorială) este conceput, în esență, pentru a oferi o experiență meditativă. Deoarece mintea caută mereu distragerea atenției pentru a-și proiecta emoțiile și gândurile, într-un bazin de plutire, lipsa distragerii ne oferă punctul de plecare perfect pentru o practică de meditație.

Neavând stimuli externi, simțurile tale sunt capabile să se retragă, iar privirea ta se întoarce spre interior.

Dureri de spate când meditezi?

Meditația poate fi dificilă la început nu numai mental, ci și fizic. Luând poziția tradițională de meditație – sau orice poziție pentru un timp prelungit – durerile și crampele care apar în corp devin o sursă de durere și disconfort care duc la distragere mentală.

Mulți oameni experimentează dureri de spate recurente atunci când meditează. Și de îndată ce mintea începe să-și dorească să înceteze durerile, te-ai îndepărtat de momentul prezent.

Unii profesori vă vor spune că aceasta în sine este o lecție valoroasă de meditație: să învățați să acceptați disconfortul fizic fără a fi consumat mental de acesta – dar asta poatr fi o adevărată provocare, după cum vei vedea. Disconfortul care vine cu meditația face cu siguranță practica mult mai dificilă atunci când începi.

Densitatea mare a sărurilor Epsom face corpul să se simtă complet lipsit de greutate, în timp ce transcenzi într-un loc de relaxare totală. Poți simți literalmente tensiunea care părăsește corpul tău.

Aceasta înseamnă că, fără durere și tensiune, este mult mai ușor să îți observi cu calm gândurile dintr-un loc de prezență și liniște, pentru o perioadă mai lungă de timp decât ai putea reuși inițial în meditația așezată.

Reconectarea cu tine însuți, oare de ce este atât de greu? Dacă nu ai plutit niciodată până acum și ideea te cam sperie și dacă ai încercat niște rute de mindfulness mai convenționale, dar fără succes, ar putea merita să sapi puțin mai adânc pentru a înțelege acea rezistență persistentă.

Ești dependent de a fi ocupat?

În zilele noastre suntem atât de dependenți de stimulii externi pentru a ne ține ancorați în ceva exterior nouă (de câte ori pe zi îți verifici telefonul?), încât bombardarea zilnică cu stimuli pe care o trăim devine de fapt o modalitate de a ne amorți de ceea ce se întâmplă cu adevărat în interior.

Acesta este motivul pentru care ideea de a intra într-un bazin de plutire poate fi descurajantă; în cele din urmă, faptul de a fi deconectat de la orice distragere și a sta singur cu tine însuți și cu gândurile tale poate fi unul tulburător.

Această anxietate este foarte frecventă. Și totuși, atunci când ne confruntăm cu frică sau rezistență înainte de o nouă experiență, este adesea un indiciu că va fi de fapt util, deoarece depășirea și înfruntarea fricii ne permite să creștem.

Mulți plutitori pentru prima dată care intră cu această frică ies strălucind. Bazinul de plutire este un fel de sanctuar… Devii atât de relaxat încât poți face față gândurilor pe măsură ce acestea ies la suprafață dintr-o perspectivă mai controlată și mai calmă.

Indiferent dacă poate cauți sau nu în mod activ să meditezi în timp ce plutești, bazinul oferă o oportunitate grozavă de a te deconecta de la lume și de a te recalibra cu tine însuți.

Singurătatea este un aspect important al oricărei practici conștiente; chiar dacă meditezi într-o cameră plină de oameni, scopul este întotdeauna să mergi în interior și, în esență, să fii doar cu tine însuți.

Intenția plutirii este de a crea un spațiu pentru singurătate liniștită, iar bazinul de izolare oferă cadrul ideal în care să te oprești și să te reconectezi cu tine însuți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *