TERAPIA PRIN plutire (privare senzoriala)

Terapia prin plutire sau Terapia prin privare senzoriala presupune un mediu cu gravitație zero, care permite minții și corpului să se elibereze complet, să se relaxeze și să se reseteze. Folosind 500 de kilograme de săruri Epsom, flotabilitatea apei face ca plutirea pe apă să se simtă ca și cum ai pluti în aer. Prin eliminarea forțelor gravitaționale ce acționează asupra sistemul musculo-scheletic și nervos, poți ameliora fără efort durerile, te poți relaxa, recupera și îmbunătăți somnul.
 
Terapia prin plutire oferă alinare și beneficii care sunt cumulative – se bazează pe ele însele la fiecare sesiune ulterioară. Ne place să spunem „cu cât plutești mai mult, cu atât devine mai bine”, pe măsură ce plutitorii aprofundează mai departe de prima sesiune. Deși plutirea este o terapie „fără efort”, corpul și mintea învață de fapt cum să se relaxeze cu fiecare sesiune. Stresul, tensiunea și durerea s-au format în timp și poate dura ceva timp pentru a experimenta cea mai profundă ușurare. Din fericire, plutirea este un mod relaxant, distractiv și fără efort de a face acest lucru!

Float Nation (Documentar)

PLUTIREA ÎNSEAMNĂ R.E.S.T. (Reduced Environmental Stimulus Therapy)

Gândește-te ca la un buton de resetare cu trei nivele:

sare epsom icon

SARE

Sărurile Epsom sunt excelente pentru piele, păr, unghii și acționează ca un exfoliant. Ajută la durerile articulare, ușurează stresul și relaxează în mod natural corpul. 500 de kilograme de săruri Epsom ajută la prevenirea inflamației articulațiilor și a mușchilor și tratează tensiunile și durerile cronice ale mușchilor. Poți aprofunda beneficiile sărurilor Epsom aici.

fara gravitate icon

FĂRĂ GRAVITAȚIE

500 de kilograme de sare în 800 litri de apă creează o soluție suprasaturată cu sare de 30%, permițându-ți să plutești fără efort deasupra apei. Acest lucru creează un mediu anti-gravitațional profund relaxant, deoarece toată greutatea și tensiunea pot fi eliminate; este sigur chiar și să adormi. Nu există puncte de presiune asupra corpului în această stare, care poate oferi până la 100% ameliorarea durerilor. Coloana vertebrală se alungește și se îndreaptă în mod natural, iar corpul trece prin același proces de regenerare care se întâmplă în timpul somnului.

meditatie icon

MEDITAȚIE

O oră de gravitație și distrageri zero va reduce producția de cortizol, un hormon al stresului, lăsându-ne să ne simțim învigorați și senini după plutire. Creierul intră în starea de unde cerebrale theta, asociată cu somnul profund și visarea. Deoarece toate sursele externe de distragere a atenției sunt eliminate, plutirea oferă o formă extremă de odihnă. Apa la temperatura pielii te face se te simți ca și cum ai pluti pe un nor sau în spațiu.

 

beneficiile terapiei prin plutire?

Există o serie de beneficii ce provin din cele trei elemente ale terapiei prin plutire:

   1. Sare Epsom (sulfat de magneziu)
   2. Imponderabilitate / Contra-gravitație
   3. Meditație / Starea Theta

Beneficiile sunt vaste și variate. Ele pot fi prezente pe durata ședinței de plutire sau pot dura o perioadă extinsă de timp după.

Dansul complicat dintre corpul și mintea noastră are foarte mare importanță pentru a trăi o viață sănătoasă și fericită. Plutirea oferă o abordare naturală, care s-a dovedit că ajută la o gamă largă de afecțiuni și oferă bunăstare fizică și mentală.

Deși există multe experiențe ‘tipice’ sau comune, mulți clienți au răspunsuri unice la propriile nevoi fizice și emoționale individuale. Indiferent de varietatea răspunsurilor, există o regulă generală, cu cât plutești mai mult, cu atât devine mai bine.

beneficii fizice

După cum îți poți poți imagina, a fi într-un bazin de plutire, cu senzația de gravitație redusă, cu simțul tactil diminuat, total silențios și întunecat, oferă corpului timp pentru a se relaxa. În timp ce beneficiile vindecătoare ale relaxării în general au fost documentate de multă vreme, relaxarea intensă a terapiei prin plutire este unică datorită mediul pe care bazinul de plutire îl oferă. Acest mediu duce la o relaxare mai profundă și permite corpurilor noastre să se refacă mai repede și mai bine.

CIRCULAȚIE A SÂNGELUI ÎMBUNĂTĂȚITĂ

Mediul aproape fără gravitație al bazinului de plutire permite relaxarea mușchilor și articulațiilor corpului, crescând fluxul sanguin și ajutând la repararea mai rapidă a țesuturilor musculare și la vindecarea corpului. Acest lucru este benefic mai ales pentru cei cu leziuni sau dureri cronice.

GESTIONAREA DURERILOR

Bazinele de plutire și terapia prin plutire sunt recunoscute ca ameliorând durerile cronice, cum ar fi durerile de gât și spate, și ajută la problemele de dezaliniere a coloanei vertebrale. Bazinele de plutire s-au dovedit și că diminuează durerile provocate de afecțiuni precum artrita sau fibromialgia, afecțiuni cu puține opțiuni de tratamente naturale. Această ameliorare, coroborată cu beneficiile masajului sau cu întărirea musculară adusă de yoga și a altor exerciții poate duce la perioade prelungite de diminuare a durerilor.

ÎMBUNĂTĂȚIREA SISTEMULUI IMUNITAR

Mediul cu input senzorial redus oferă corpului tău timp pentru odihnă și recuperare și oferă sistemului imunitar posibilitatea de a ajunge la un nivel superior, întărind răspunsul imun al corpului tău.

AJUTĂ ANTRENAMENTUL SPORTIV

Corpurile se odihnesc fizic și se recuperează mai repede într-un bazin de plutire, de fapt de până la patru ori mai rapid. Asta înseamnă că te poți antrena mai mult și poți profita de beneficiile unor timpi de recuperare mai mici cu ajutorul unui bazin de plutire. Soluția din rezervorul plutitor are avantajul suplimentar de a fi saturată cu săruri Epsom, care au efecte de vindecare bine stabilite, ajutând la extragerea toxinelor și acidului lactic rezultate în urma antrenamentelor, accelerând timpul de recuperare și permițând sportivilor să avanseze mai repede, mai ales în asociere cu masajul sau alte medicamente alternative.

ABILITĂȚI DE VINDECARE CRESCUTE

S-a demonstrat că mediul bazinului de plutire accelerează vindecarea oaselor rupte și a entorselor, uneori vindecându-se de două ori mai repede decât fără terapia cu plutire.

beneficii mentale

Fiind într-un mediu cu gravitație redusă, total silențios și întunecat, îi oferă minții timp să se relaxeze. Această eliberare mentală este aproape opusul stresului și permite creierului să nu mai aloce resursele sale procesării experienței tuturor simțurilor noastre, producând efecte mentale profund pozitive și eliberând un val de substanțe neurochimice pozitive. Studiile au arătat că utilizarea terapiei prin plutire este extrem de benefică pentru relaxare și sănătatea mintală.

REDUCEREA STRESULUI

Lipsa stimulilor externi este extrem de rară în societatea modernă. În mediul de plutire, fără ca forfota lumii să se impună, oamenii experimentează un calm profund al minții. Acest răgaz de la lume permite gestionarea stresului, oferă beneficiile psihologice ale unui sentiment de pace interioară și este un complement perfect pentru multe regimuri alternative.

CREATIVITATE CRESCUTĂ

Privarea senzorială permite minții să intre în starea theta, o stare oarecum onirică pe care majoritatea oamenilor o experimentează numai atunci când se află la apogeul somnului sau imediat după trezire dimineața. Aceste unde cerebrale cu frecvență mai mică, generate în principal de emisfera dreaptă (emisfera asociată cu gândirea creativă, neliniară), au fost numite „starea de inspirație” și există dovezi, atât anecdotice, cât și științifice, care susțin o creștere a creativității ce însoțește acest tip de unde cerebrale.

TIMP DE REACȚIE ȘI ACUITATE SENZORIALĂ MAI BUNE

Privarea senzorială a mediului bazinului de plutire s-a demonstrat că mărește intensitatea simțurilor post-plutire și chiar poate duce la o acuitate senzorială crescută pentru zilele următoare.

AJUTĂ LA UN SOMN MAI SĂNĂTOS ȘI ODIHNITOR

Bazinele de plutire au văzut mult succes ca ajutor pentru cei cu insomnie sau alte tulburări de somn. Privarea senzorială permite creierului să aibă o perioadă naturală de calmare, ajutându-i pe cei care au probleme să intre în această stare în mod natural. Plutirea poate fi utilizată chiar pentru a atenua sentimentele de „jet-lag” cauzate de schimbările din fusurile orare sau pentru a reseta programele de somn pentru cei care au nevoie să facă acest lucru pentru a menține un nivel sănătos de somn, lucru pe care multe regimuri de medicină alternativă încearcă să îl aducă în prim-plan.

SENTIMENTE DE EUFORIE

Plutirea oferă, de asemenea, o creștere naturală a dopaminei și a altor neurotransmițători, care creează sentimente de euforie și ajută relaxarea mentală. Acest lucru are atât beneficiile subiective ale unui sentiment de bunăstare, cât și beneficiile mentale ale unei activități chimice cerebrale mai echilibrate.

Aceasta înseamnă că pentru oricine cu boli induse de stres sau alte boli conexe, cum ar fi hipertensiunea, ulcerul, bolile de inimă și multe altele, bazinul de plutire oferă o soluție mentală la simptomul fizic și rezolvă problema ducându-se la sursa sa. Prin combaterea stresului, care este la baza acestor probleme, bazinele de plutire ajută la vindecarea corpului și a minții. Chiar probleme majoritar mentale, precum anxietatea cronică, depresia, problemele psihologice în general, chiar PTSD, s-au dovedit a fi ameliorate în mediul bazinului datorită schimbărilor în chimia creierului.
 
Pentru multe condiții, terapia prin plutire oferă o alternativă la medicamentație sau „terapia cu pastile”, care a devenit implicită în cultura noastră. Terapia prin plutire oferă o alternativă sigură, naturală și cercetată științific, ce aduce o îmbunătățire a multor condiții care ne afectează, ca participanți la cultura noastră modernă.