Cum funcționează terapia prin privare senzorială (floating) și beneficiile ei

Ce este terapia prin plutire?

Fie că ne referim la bazine de privare senzorială, bazine de plutire sau, pur si simplu, Floating, terapia prin privare senzorială reduce stimulul exterior până aproape de zero, (văzul, auzul, mirosul și simțul tactil), având o reputație de tratament alternativ natural pentru multe afecțiuni, fizice sau psihice. Cei care plutesc raportează printre beneficiile privării senzoriale vindecarea insomniilor și reducerea durerilor cronice, a anxietății, a depresiei și chiar eliberarea de adicții. Și partea cea mai buna este că se întamplă într-un mod relaxant, fără efort.

Centrele de privare senzorială au început să apară peste tot in Europa și Statele Unite, mai ales in zonele urbane, unde cererea pentru abordarea vindecării holistice este în creștere accelerată.

Deși beneficiile plutirii în bazine de privare senzorială au început să atragă atenția relativ de puțină vreme, în urma studiilor științifice apărute, ea există începând cu anii 50’ și a început să fie folosită în Europa ,de către public, începând cu anii 70’. (2) La momentul când bazinul de privare senzorială a fost inventat, cercetătorii psihanalitici ți neurocercetătorii îl foloseau în principal pentru a efectua teste pe lucruri precum creativitatea, conexiunea cu ceilalți și concentrarea.

Există oameni care povestesc chiar despre experiențe psihedelice în interiorul bazinului. În ultimele decenii, comunitățile ezoterice vorbesc despre plutire ca o modalitate de a promova “conștientizarea spirituală”, depașirea unor blocaje emoționale și îmbunătățirea clarității mentale. În timp ce aceste beneficii sunt destul de greu de demonstrat, cercetări recente publicate in Jurnalul de Medicină Complementara și Behaviorală, sugerează că privarea senzorială funcționeazî reducând răspunsul la stres al corpului, inducând o relaxare profundă și diminuând tumultul mental. (3) În acest moment există o multitudine de cercetări ce arată că terapia prin plutire este o metodă eficientă, non-invazivă, de a trata bolile și reduce durerile cauzate de stres, mai mult decât multe alte metode folosite în prezent în medicina alternativă.

 

CE ESTE UN BAZIN DE PRIVARE SENZORIALĂ?

Privarea Senzorială  se realizează prin plutirea într-un bazin de izolare ce reduce toate sursele de experiență senzorială: sunet, vedere, miros și atingere. Un alt nume prin care se face referire la plutire este R.E.S.T. (Restricted Environmental Stimulation Technique).

Bazinele de plutire ce sunt folosite pentru inducerea privării senzoriale sunt umplute cu o soluție a cărei temperatură este foarte aproape de cea a pielii, ce aproximativ 500 kg sare Epsom (sulfat de magneziu). Sărurile îți permit să plutești fără nici un pic de efort la suprafața apei în liniște și relaxare perfecte. Pe toată durata sesiunii, cei ce plutesc se simt, în general, ușori și liniștiți, fără să fie nevoie de a depune orice fel de efort pentru a se menține la suprafața soluției.

Efectele pozitive ale plutirii-R.E.S.T. au impact asupra fiziologiei, inclusiv scăderea nivelului de cortizol, scăderea tensiunii arteriale și dezvoltarea sentimentelor pozitive de bunăstare. Studiile arată despre creșterea atenției conștiente (mindfulness) și scăderea stresului în timpul sesiunii de plutire că reduc markerii sindromului de stres corporal (BDS – bodily distress syndrome). Cercetatorii folosesc termenul “BDS” pentru a descrie schimbări fiziologice negative care au loc atunci când cineva este supus stresului cronic. Aceste semne BDS sunt legate de lucruri precum simptomele fibromialgiei, oboseală cronică și somatizarea tulburărilor psihice. (4)

 

CUM FUNCȚIONEAZĂ BAZINUL DE PRIVARE SENZORIALĂ?

Bazinele de privare senzorială ajută prin inducerea unei stări de relaxare profunde (denumită și răspuns de relaxare sau RR) prin oprirea răspusului la stres al corpului de tip “luptă sau fugi” (“fight or fight”). A crea un răspuns de relaxare natural este considerat un remediu pentru simptomele legate de stres deoarece activează sistemul nervos parasimpatic, reducând în același timp activitatea sistemului nervos simpatic.

În esență, plutirea ajută la scăderea nivelului de cortizol și la calmarea sistemului nervos, readucând în echilibru sistemul imunitar și hormonal.

Aceste efecte benefice ajuta la scaderea ritmului cardiac, la normalizarea nivelului tensiunii arteriale, la restabilirea ritmului normal de respirație și la normalizarea funcțiilor digestive. (5)

În situații solicitante sau stresante, cel mai usor să inducem răspunsul de relaxare este să ne deconectam, inclusiv prin a reduce inputul senzorial și mișcările corpului cât mai mult posibil. În timpul unei sesiuni de plutire, stimulii externi si senzațiile sunt reduse sau complet eliminate. Nu este muzică, nici o meditație ghidată  (deși există posibilitatea să lași o muzică de relaxare pe fundal) și nimic altceva ce ai putea auzi în afara de propria respirație și bătăile inimii. Nu există nici o lumina – bazinele sunt izolate perfect, deși există și aici posibilitatea să faci treptat trecerea cu o lumină difuză ambientală. Plutitorii nici măcar nu simt contactul cu apa deoarece este încălzită la aceeași temperatură cu a pielii. Mai mult, textura solutiei este una mătăsoasă, uleioasă. care hrănește pielea în loc să o usuce. Timpul petrecut într-un bazin de privare senzorială este similar cu o meditație simplă sau una ghidată, în sensul că mintea tinde să devină foarte liniștită, lăsând stresul să se disipe.

În ceea ce privește logistica bazinelor de privare senzorială, iată la ce te poți aștepta dacă decizi să încerci o sesiune de plutire:

 • Bazinele de plutire sunt suficient de încăpătoare pentru a avea loc atunci cand te întinzi pe spate și a nu avea o senzație de claustrofobie
 • Bazinele conțn aproximativ 24 cm de apă și 500 kg sare Epsom dizolvate în ea. Această sare este cea care le permite plutitorilor să rămână la suprafață în timpul sesiunii fără să depună nici un pic de efort
 • Majoritatea oamenilor aleg să plutească între 60 și 90 de minute. Totuși, anumiți se duc și mai departe și plutesc în sesiuni de 8 ore, dormind în bazine peste noapte.
 • Plutitorii au opțiunea să iasă din bazin mai devreme dacă nu se simt confortabil, dar sugerăm să încerci să aștepți și să petreci întreaga durata, cel puțin a primei sesiuni, pentru a experimenta și îmbrățișa toate sentimentele ce pot aparea.
 • Prețurile sesiunilor variază în funcție de tipul de centru pe care il vizitezi. În Romania, în funcție de oraș și tip, o sesiune de plutire de 60-90 minute costă undeva între 100 și 200 lei. Majoritatea centrelor oferă și pachete de plutire, având costuri mai reduse pentru un numar mai mare de plutiri. Anumite centre, precum și al nostru, oferă și servicii complementare, precum masaj, yoga, etc.
 • În cazul în care te gândeai, plutirea pentru 60, 90 sau mai multe minute, într-un bazin plin cu apă și sare nu este dăunător pentru pielea ta și nu se va zbârci. Sarea Epsom are multe beneficii pentru piele, cunoscute in mod traditional dar si in urma multor studii știintifice (hidratează pielea, reduce acneea sau simptomele psoriasis)

 

PENTRU CINE FUNCȚIONEAZĂ BAZINELE DE PLUTIRE?

Entuziaștii terapiei prin plutire povestesc că oricine urmărește să își extindă limitele artistice, spirituale sau chiar artistice pot beneficia de pe urma privării senzoriale. După ce au luat interviuri participanților la studii privitoare la efectele plutirii, cercetătorii au concluzionat:

“Mulți dintre participanți au folosit o serie de metode diferite pentru a reduce durerile, stresul și alte probleme de sănătate individuale înainte de a pluti. Medicamentele, yoga, masajul și fizioterapia au fost unele dintre tratamentele menționate și nici una nu a avut același succes în eliberarea de dureri, tensiuni, stres, etc.” 

Cei care caută mai multe motive susținute științific pentru a încerca terapia prin plutire vor fi încântați să afle că studiile sunt numeroase și în continuă desfășurare. Deși mai este mult de învățat despre efectele fiziologice ale privării senzoriale, se consideră că plutirea poate ajuta la ameliorarea a multe probleme legate de stres, cum ar fi:

 • Tulburări legate de dispoziție și simptomele depresiei și anxietății
 • Adicții 
 • Dureri de cap cronice
 • Funcție imunitara scazută
 • “Burnout”
 • Oboseala cronică și niveluri joase de energie
 • Probleme cu concentrarea, neliniștea sau gestionarea distragerilor
 • Dureri cronice și tensiuni musculare, adesea legate de niveluri ridicate de stres
 • Insomnii sau alte probleme cu somnul

 

PRINCIPALELE BENEFICII ALE BAZINELOR DE PRIVARE SENZORIALĂ

1. CULTIVAREA MINDFULNESS SI REDUCEREA STRESULUI

Studiul publicat in 2014 în Jurnalul Medicinei Complementare și Behaviorală, menționat mai sus, care a testat efectele privării senzoriale pe anumiți markeri ai calității vieții la 65 pacienți adulți, a găsit corelări semnificative între “stările de conștiința alterată din timpul bazinului de plutire” si “mindfulness in viața de zi cu zi”.

Cercetătorii au ales aleatoriu participanții la studiu punându-i pe o lista de așteptare ca parte din grupul de control sau pe lista celor care să participe la tratament folosind bazinele de plutire, constând într-un total de 12 sesiuni de plutire. După ce au fost testați măsurând calitatea vieții din punct de vedere fiziologic și psihologic – incluzând variabile precum stresul, nivelul de energie, depresie, anxietate, optimism, durere, calitatea somnului și mindfulness – rezultatele au arătat reduceri semnificative in:

 • răspunsul la stres
 • simptomele depresiei
 • anxietate
 • dureri cronice

Cercetătorii au observat și imbunătățiri în general ale optimismului, calității somnului și a puterii de concentrare în timpul studiului.

2. REDUCEREA ANXIETĂȚII ȘI DEPRESIEI

In anul 2016, cercetători de la Departamentul de Psihologie al Universității Karlstad din Suedia au testat efectele bazinelor de privare senzorială asupra simptomelor anxietății, incluzând tulburarea de anxietate generala (GAD), ce rămâne una dintre cele mai provocatoare probleme mentale de tratat. Studiile arată că simptomele GAD s-au schimbat substanțial în bine pentru grupul ce a plutit timp de 12 sesiuni pe parcursul a unei perioade de 4 luni. (6)

De fapt, 37% dintre participanții la grupul ce a urmat tratamentul prin plutire au ajuns la remisie completă de la simptomele GAD post-tratament, în timp ce majoritatea a avut cel puțin unele efecte benefice semnificative legate de dificultățile în a dormi, probleme de reglaj emoțional și depresie. Toate variabilele ce au fost imbunătățite post-tratament, cu excepția anumitor simptome de depresie, au rămas la același nivel imbunătățit după 6 luni de la terminarea lui. Nu a apărut nici un efect negativ post plutire.

3. ÎMBUNĂTĂȚIREA NIVELULUI DE ENERGIE ȘI A PRODUCTIVITĂȚII

Bolile legate de stres sunt, în acest moment, cele mai frecvente motive pentru productivitatea redusă la muncă (7). Problemele atribuite stresului includ oboseala mentală, lipsa concentrării, sindromul “burnout”, migrene și afecțiuni digestive sau gastrice.

Privind aceste statistici, mulți angajatori din toată lumea au început să ofere sesiuni de plutire gratuite sau abordări similare, precum pauze de meditație, pentru a menține nivelul de stres scăzut. Deși reducerea stresului este o recomandare comună a doctorilor pentru pacienții care suferă de niveluri ridicate ale lui, cel mai util este ca acesta să fie prevenit sau gestionat înainte de a atinge un nivel la care poate fi dăunator. Plutirea prin privare senzorială este acum considerată o metodă eficientă și naturală de prevenire a stresului, îmbunătățind nivelul stării de spirit la muncă și în viața de zi cu zi. (8)

4. REDUCEREA DURERILOR

Mai multe studii, precum și mărturii ale pacienților, sugerează că bazinele de plutire pot servi drept calmante naturale pentru dureri. Modul principal prin care plutirea ajută la calmarea durerii este prin inducerea răspunsului de relaxare, ce relaxează mușchii încordați și ajută la îmbunătățirea odihnei și recuperării. Un studiu care a examinat efectele tratamentelor placebo în comparație cu terapia prin plutire arată că sesiunile de plutire reduc durerile musculare legate de stres la pacienții diagnosticați cu sindromul “burnout”.

Pacienții ce au urmat tratamentul cu plutirea R.E.S.T. timp de 6 până la 12 săptămâni au resimțit mai puține dureri, niveluri mai mici ale tensiunii arteriale, mai puțină anxietate și depresie, stres redus și niveluri mai ridicate ale optimismului, energiei și afectivității pozitive. (9)

5. DEPĂȘIREA DEPENDENȚELOR

Un studiu din anii ‘90, ce viza identificarea eficacității privării senzoriale asupra reducerii dependentei, a constantat că “plutirea este o modalitate de tratament versatila, rentabila, cu eficiență demonstrată, în modificarea unor dependențe și are aplicații promițătoare cu altele.” (10)

Interesant este că pacienții dependenți de nicotină, alcool sau medicamente au trăit, în general, îmbunătățiri asociate cu reîndreptarea atenției sau reechilibrarea diferitelor efecte fizice și mentale ale stresului.

Potrivit studiilor, privarea senzoriala ajută oamenii să depășească adicțiile prin:

 • inducerea unui răspuns general de relaxare
 • reîndreptarea atenției către interior pentru a se concentra pe problemele personale
 • întreruperea obiceiurilor prin eliminarea declanșatorilor și posibilităților de răspuns
 • sentiment crescut de control asupra comportamentelor de dependență
 • procese de învățare îmbunătățite

Rezultatele cercetărilor legate de tratarea adicțiilor folosind terapia prin plutire R.E.S.T. – floating susțin acum utilizarea sa pentru:

 • renunțarea la fumat
 • supraalimentarea
 • consumul excesiv de alcool
 • utilizarea greșită a drogurilor

Cele mai multe rezultate sunt legate de renunțarea la fumat, în timp ce multi cred că este nevoie de mai multe cercetări în general pentru a recomanda plutirea pentru alte probleme legate de droguri și dependențe.

John Lenon este unul dintre cei mai cunoscuți oameni care au folosit privarea senzorială pentru a renunța la adicția de heroina. 

 

PRECAUȚII CU PRIVIRE LA UTILIZAREA BAZINULUI DE PRIVARE SENZORIALĂ

Majoritatea covârșitoare a celor care încearcă privarea senzorială raportează experiențe foarte plăcute și eliberatoare, fără nici un efect secundar.

În funcție de personalitatea ta și de cat de bine te împaci cu spații relativ înguste și întunecate, este posibil totuși ca prima parte a primei plutiri să fie de adaptare. Unele bazine sunt însa deschise, iar înauntru există posibilitatea de a menține o lumină aprinsă și muzică sau meditații ghidate pe întreaga durată a sesiunii.

 

CÂTEVA CONCLUZII DESPRE BAZINELE DE PRIVARE SENZORIALĂ

Bazinele de privare senzorială mai sunt numite și bazine de plutire iar tehnica se numește Terapie prin plutire – R.E.S.T. sau, pur si simplu, Plutire (Floating)

Studiile despre plutire sugerează că de pe urma ei ar putea beneficia cei care suferă de dureri și tensiuni musculare, anxietate, care au probleme cu concentrarea, depresia, ce au probleme cu somnul, “burnout”, adicții sau oboseală cronică.

Bazinele de privare senzoriala funcționează prin reducerea tuturor surselor exterioare de stimuli, ajutând pe cei care plutesc să reducă stresul, să intre într-o stare profundă de relaxare și să liniștească sistemul nervos. Acest lucru ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar și reglează producția de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul.

 

Dacă simți că această relativ nou apărută terapie este pentru tine și poate să te ajute să îți îmbunătățești aspecte ale vieții tale sau, pur și simplu, este o experiență care îți provoacă curiozitate, te așteptăm să plutești într-unul dintre cele două bazine din centrul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *