Digital Detox: cum ne poate ajuta Privarea Senzoriala (Terapia prin Plutire) să ne deconectam

Atunci când calculatorul sau telefonul încetinește, deoarece sunt deschise prea multe taburi, trebuie să-l închizi și să-l repornești. Când routerul tău WiFi începe să piardă semnalul, primul pas pe care îl facem pentru a depana este să îl resetăm. Aproape orice dispozitiv din lumea modernă începe să funcționeze din nou după ce a fost deconectat și repornit.

Nu suntem diferiti. Pentru a putea funcționa la cel mai înalt potențial al nostru, trebuie să știm când (și cum) să ne resetăm, să ne deconectam. Lumea modernă ne face să trăim în mod constant cu viteză maximă înainte, în timp ce dispozitivele noastre distribuie o picătură aproape constantă de informații prin ecrane iluminate la câțiva centimetri de fața noastră. Suntem profund implicați în dispozitivele noastre și rareori găsim un moment de răgaz.

„Această obsesie digitală pare să afecteze și familiile. Aproape jumătate dintre părinți spun că se simt mai puțin conectați la familia lor atunci când tehnologia este prezentă, chiar și atunci când petrec timp împreună. Aproape 60% spun că își fac griji cu privire la impactul rețelelor sociale asupra sănătății mentale și fizice a copiilor lor. În general, oamenii doresc să se deconecteze mai des. Aproape două treimi dintre persoanele chestionate spun că sunt de acord că o detoxifiere digitală ocazională este bună pentru sănătatea lor mintală. Cu toate acestea, mai puțin de 30% spun că fac acest lucru.”

Aici poate ajuta terapia prin privare senzorială (terapia prin plutire). Când plutim în tăcere și întuneric, limităm semnificativ cantitatea de informații pe care creierul nostru o procesează. Nu există lumină, nu există sunet, nu există gravitație, nu există stimul. Lumea se stinge. Și la fel ca la repornirea unui computer, ni se oferă șansa de a reseta. Starea de odihnă profundă a plutirii oferă minții și corpului șansa de a se îndepărta de stimuli și de a se îndrepta spre relaxare și vindecare. Pe lângă faptul că te deconetezi de dispozitivele digitale, vei experimenta o relaxare fără greutate, o ameliorare totală a durerii și o experiență meditativă potențial profundă. 

Data viitoare când sistemul tău are nevoie de o repornire (și știi când ai nevoie de ea), programează un float și creați o oră fără apeluri, fără mesaje text, fără aprecieri, fără tweet-uri, fără ecrane, fără ding, fără dong, fără e-mailuri sau mesaje vocale. Vei găsi, pur și simplu, imponderabilitate senină.

Terapia prin privare senzorială este poate cea mai bună detoxifiere digitală și, cu o utilizare regulată, poți începe să stabiliți conexiuni profunde între minte, corp și spirit pentru a începe să trăiesști la potențialul maxim.

Suntem mai conectați ca niciodată, așa că asigură-te că îți faci timp pentru a întrerupe, deconecta și reseta. Toate domeniile vieții tale îți vor mulțumi pentru asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *