Cum ajută Terapia prin Plutire cu anxietatea

Terapia prin plutire, cunoscută și sub numele de Terapie prin Privare Senzorială sau, pur și simplu, Floating, a fost descrisă ca având beneficii în reducerea anxietății din mai multe motive:

  1. Răspunsul de Relaxare: Mediul din bazinul de plutire creează o senzație de lipsă de greutate, permitând corpului să se relaxeze complet. Ambianța caldă, liniștită și întunecată ajută la declanșarea sistemului nervos parasimpatic, responsabil cu “odihna și digestia” corpului. Această stare de relaxare poate contracara simptomele fiziologice ale anxietății, cum ar fi frecvența cardiacă crescută și respirația superficială.
  2. Reducrea Stimulilor Senzoriali: În bazinul de plutire, inputul senzorial extern este semnificativ redus sau eliminat. Această lipsă de stimulare poate ajuta persoanele cu anxietate să se elibereze de bombardarea constantă a informațiilor senzoriale cu care se confruntă în viața de zi cu zi. Această reducere a stimulilor poate conduce la o stare de relaxare profundă și liniște, ajutând la liniștirea minții.
  3. Promovează Mindfulness și Meditația: Plutirea în bazin poate încuraja o stare de meditație. Fără distrageri, persoanele se pot concentra atenția asupra respirației, senzațiilor corpului și gândurilor. Această experiență meditativă poate ajuta persoanele să devină mai conștiente de sine, să identifice declanșatoarele anxietății și să învețe tehnici de gestionare a gândurilor și sentimentelor anxioase.
  4. Absorbția Magneziului: Sărurile Epsom folosite în bazin conțin magneziu, un mineral cunoscut pentru efectul său calmant asupra sistemului nervos. Absorbția magneziului prin piele în timpul ședinței de plutire poate ajuta la reducerea anxietății și la promovarea unei stări de relaxare.
  5. Starea de Unde Cerebrale Theta: Unele cercetări sugerează că plutirea poate induce o stare de unde cerebrale theta, asociate cu relaxarea profundă și creativitatea. Această stare poate ajuta persoanele să experimenteze o stare profundă de liniște, reducând simptomele de anxietate.
  6. Întreruperea Ciclului de Anxietate: Pentru unele persoane, plutirea poate întrerupe ciclul gândurilor și fricilor anxioase. Experiența unică a lipsei de greutate și a reducerii stimulilor senzoriali poate crea o experiență pozitivă și pașnică, care poate contracara asocierile negative pe care cei cu anxietate le pot avea cu anumite medii sau situații.

Este important de menționat că Terapia prin Plutire poate să nu fie o soluție unică pentru gestionarea anxietății și poate funcționa diferit pentru diferite persoane. Poate fi un instrument valoros pentru a fi inclus într-un plan general de gestionare a anxietății, împreună cu alte strategii, cum ar fi terapia, practicile de mindfulness și ajustările stilului de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *