Majoritatea sportivilor vor face aproape orice pentru a-și intensifica jocul și a deveni mai buni, mai mari, mai rapizi și mai puternici. Dar cea mai recentă metodă de performanță și recuperare din lumea sportului nu îți cere să faci absolut nimic.
Terapia prin Plutire (aka Privare Senzorială) are loc într-un bazin izolat luminos și fonic, cunoscut și sub numele de „Bazin de plutire” sau „Bazin de privare senzorială”. Deși obișnuia să fie o practică rezervată mulțimii hippie din New Age (John Lennon a folosit terapia cu plutire pentru a renunța la obiceiul de heroină în 1979), câștigă rapid popularitate în lumea fitness-ului, unii dintre cei mai puternici sportivi din lume jurând că sesiunile regulate de plutire sunt cheia pentru orice, de la scăderea durerilor musculare și a anxietății până la o creștere vizibilă a performanței în timpul antrenamentelor. Steph Curry, de exemplu, a apărut recent într-o reclama.
Dar ce este, mai exact, plutirea? Cum functioneazã?
Despre plutire
Pentru Terapia prin plutire este nevoie de un bazin cu până la 30 cm de apă în care sunt dizolvate sute de kg de sare Epsom. Conținutul ridicat de sare face apa mai densă, ceea ce creează flotabilitatea necesară pentru a rămâne pe linia de plutire (acest raport sare/apă este același care te ajută să plutești în Marea Moartă).
Apa este menținută la temperatura pielii, la aproximativ 34.5 grade. Odată intrat în bazin, tot ce trebuie să faci este să te întinzi pe spate, să te relaxezi și să lași sentimentul de imponderabilitate să preia controlul.
Lipsa stimulilor exteriori creează o stare profundă de relaxare fizică și mentală.
Nu poți mirosi nimic, nu poți gusta nimic, nu poți simți nimic. Este aproape ca și cum mintea ta plutește în spațiu.
De ce plutesc atleții
Plutirea este legată de o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Studiile imagistice ale creierului, de exemplu, au indicat că plutirea poate ajuta la reglarea supraactivității în amigdala, care induce sentimente de frică și anxietate. Astfel de descoperiri i-au determinat pe unii terapeuți să speculeze dacă plutirea poate fi un tratament eficient pentru persoanele cu anxietate.
Dar practica devine populară în rândul sportivilor. Asta pentru că plutirea poate avea un impact extraordinar asupra recuperării și performanței. Ajută la calmarea sistemului nervos simpatic, care altfel eliberează hormonul cortizol ce induce stresul în organism și reglează modul „luptă sau fugi”. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la inhibarea recuperării. Plutirea poate crea o cascadă de evenimente fiziologice care pot ajuta la creșterea activității parasimpatice și la reglarea în jos a sistemului nervos simpatic.
Plutirea poate crea, de asemenea, un fel de buclă de feedback pozitiv: atunci când sportivii se recuperează mai repede, pot performa și ei mai bine.
Reduce de asemenea presiunea asupra mușchilor și articulațiilor. Avem gravitația care ne trage 24 de ore pe zi. Dacă putem să eliberăm corpul, să eliberăm mușchii, să eliberăm articulațiile și să ajungem în această stare de lipsă senzorială… e ușor să vezi beneficiile.
Cine plutește?
Desigur, nimic din toate acestea nu înseamnă că plutirea este o soluție rapidă pentru recuperare. De asemenea, merită remarcat faptul că majoritatea studiilor care indică beneficiile pentru sănătate ale plutirii au fost relativ mici, așa că nu există un corp imens de cercetări care să susțină efectele sale pozitive. Dar câștigă rapid vizibilitate generală.
Dacă ești interesat să încerci să plutești poți intra la secțiunea contact să ne ceri orice informație suplimentară ai nevoie. Nu există o modalitate corectă sau greșită de a face acest lucru, dar dacă o poți face după un antrenament, probabil vei vedea mai multe beneficii. Cu cât poți intra mai repede în bazin, cu atât mai bine din punct de vedere post-efort. Singurul lucru la care să ai grijă e să nu îți intre apă în ochi, este foarte sărată.